טכנולוגיה חכמה לשיפור הרווחיות בסופרמרקט
- eyezapp
- 21 במאי 2024
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 22 באוק׳ 2024
ההשפעה הגדולה ביותר על רווחיות הסופרמרקט היא אופן סידור המוצרים בחנות, כך עולה ממחקר מאוניברסיטת ניו יורק. בוצעו ראיונות עומק עם מנהלי ובעלי סופרמרקטים מובילים ברחבי ארה״ב בשביל לקבל עדויות בגוף ראשון על מה משפיע יותר מכל על הניהול שלהם, במטרה להשיא רווחים.
התובנה המרכזית היא שהאסטרטגיה להצלחה היא השקעת מרבית המשאבים בשלושה תחומים:
(1) זיהוי המוצרים המבוקשים ביותר ברמת סניף,
(2) זיהוי המוצרים הרווחיים ביותר ברמת הרשת,
(3) איתור המיקומים הטובים ביותר לקידום המוצרים האלה.
יישום האסטרטגיה הזו מצריך הקצאת משאבים רבים, פעולות רבות של ניסוי וטעיה ובחינה מתמשכת של מה עובד טוב ומה עובד פחות . ניתן לייעל מהותית את התהליך בעזרת שימוש בטכנולוגיות חכמות האוספות את המידע, מנתחות אותו ומאפשרות להגיע למסקנות במהירות ובזמן אמת. אחד הכלים הטכנולוגיים היעילים הוא שימוש בטכנולוגיית מפת חום, מפה דו ממדיות המציגה מידע באמצעות צבעים.
בסופרמרקט הטכנולוגיה החכמה מעניקה מידע ויכולת לעקוב וללמוד את אופי האינטראקציה של הקונים במרחבים השונים. היכן הקונים עוצרים במרחבים השונים בסופרמרקט, מודדת את זמן ההשהיה שלהם שם ובעיקר מאפשרת לבחון האם הפעולות שביצענו משפיעות על תנועת הלקוחות במרחבים השונים ומה מידת האפקטיביות שלהן.
בעזרת המידע המתקבל ניתן להגדיל ולדייק את סל הקנייה של הלקוח, לשפר ולייעל את מסלולי הלקוח, לזהות אזורים חלשים, לנתב מיקום וכמות מותגים למוצר ולשפר את הנראות בחנות באופן שיחזק את החלטת הקנייה. ניתן לבצע בדיקות ולבחון את ההשפעה על תנועת הקונים באזור ואת כמות הרכישות ביחס לתנועה. כך לדוגמא אם הרכישות מהאזור לא גדלו בהתאמה לגידול בתנועה, נבחן את הסיבות לכך, לעיתים שינוי קטן יכול לחולל מהפך אדיר בכל הקשור לעגלת הקניות.
איך מפות חום עוזרות לשיפור רווחיות בסופרמרקט:
1. הגדלת המכירות - הצבת המוצרים אותם נרצה לקדם בסניף בגובה העיניים, באזורים חמים יגביר את חשיפתם. הצבת מבצעים ומוצרי עונתיים באזורי תנועה סואנים כדי לתפוס את תשומת הלב ולהגביר מכירות "קפריזיות". בחינת אפקטיביות מיקום מוצרים ומותגים להגברת התנועה ורכישה בפועל. שימוש בטכניקות של כלכלה התנהגותית למיקסום מכירות באמצעות מיקום אופטימלי.
2. שיפור זרימת התנועה - מיקום נכון של מחלקות, מוצרים וסידור מדפים לאור הנקודות החמות יאפשר זרימה נוחה יותר בסופרמרקט לקוחות ועגלות קניות וחווית קניה טובה. יצירת מסלול הליכה משוער אותו צפוי לעבור הלקוח תוך בחינה כי הוא מכסה את כל החנות עובר בכל אחד מהאזורים החשובים. סידור המדפים באופן שיוצר זרימת תנועה נוחה, מכניסה לסניף ועד לקופות מקל על הניווט ומונע צפיפות. הקפדה על מעברים נוחים ורחבים דיים בנקודות החמות.
3. התאמת מבצעים ופרסום - הבנת דפוסי העומסים יכולה לסייע בהפניית מבצעים ופרסום למועדים ולקהלים רלוונטיים יותר. איתור שעות ואזורים בהם התנועה דלה יותר ומיקוד השיווק בהתאמה. בחינת אפקטיביות השיווק בהגדלת תנועת המבקרים לסניף.
4. תכנון תורים יעיל יותר - ניתוח נתוני העומסים יכול לעזור לתכנן את מספר הקופות הפתוחות ואורכי התורים באופן אופטימלי כדי לשפר את חווית הלקוח. באמצעות ניטור מספר המבקרים בזמן אמת, הסופרמרקט יכול לפתוח קופות נוספות כאשר מצטברות תורים ארוכות, כדי לקצר את זמני ההמתנה.
5. ניהול מלאי אופטימלי- ניתוח עומסים מאפשר חיזוי טוב יותר של ביקושים למוצרים מתכלים והתאמת ההזמנות והמלאי בהתאמה תוך צמצום בזבוז ממוצרים שפג תוקפם, וחיזוי שינויים ביקושים של מוצרים שונים.
6. ניצול יעיל של שטח החנות - הקצאת שטחי מדף ומעברים בהתאם, למיקסום השטח והימנעות מבזבוז וצפיפות. הגדלת שטחי מדף למוצרים המועדפים בסניף. נקודות חמות דורשות יותר שטח ואזורי מדף, כדי למנוע צפיפות וזרימה בלתי נוחה. לעומת זאת, אזורים פחות פופולריים יכולים להסתפק בשטחים קטנים יותר.
7. חיסכון באנרגיה- איתור שעות בהן התנועה דלה יותר לתזמון הפחתת תאורה, מיזוג וכדומה המוביל לחיסכון בעלויות התפעוליות.
8. תכנון טוב יותר של כוח אדם - מעקב אחר התפלגות העומסים בזמן אמת והכוונת כוח האדם לאזורים עמוסים יותר בחנות. כך תוכל לנצל את כוח האדם באופן יעיל יותר ולספק שירות טוב יותר ללקוחות, למניעת תורים וחוסרים ותכנון גיוס עובדים קבועים וזמניים. ניהול מצבת העובדים באופן יעיל המאפשר חיסכון בעלויות התפעוליות.
9. שיפור תהליכים ארגוניים - ניתוח העומסים עשוי לסייע בזיהוי צווארי בקבוק בתהליכים השונים ולאפשר שיפור וייעול של התהליכים הללו.
10. בטיחות ועמידה בתקינה- על ידי מעקב אחר מספר המבקרים ניתן לוודא שהסופרמרקט איננו עמוס מדי באופן המהווה סכנה בטיחותית או שאינו עומד בתקינה.
שימוש בכלים טכנולוגיים חכמים לניהול מושכל של עומסים וזיהוי אזורים חמים בסופרמרקט מוביל לשיפור ברווחיות ביעילות בסופרמרקט